Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Budapesti séta a világító szőnyegtől a műanyag fotelig
2008-39. szám / Sári Júlia

A Párbeszéd a kulcsfogalma az idei, ötödik Design Hétnek, amely tíz napon át, október 3–12-ig igyekszik elvetni a budapestiekben
a tervező és társadalom közti aktív – vagy inkább interaktív – kapcsolat magját. A rendezvény több mint negyven helyszínén tárlatok, designvásár, előadások és divatbemutatók várják az arra nyitottakat. Azonban tárgy és felhasználó szoros viszonyára, a design elemi szerepére a mindennapokban és a magyar formatervezők eredményeire nem elég évente csupán tíz napon át figyelni. Viszont az év bármely szakában elég egy kellemes belvárosi sétára indulni, hogy olyan kis és legtöbbször eldugott üzletekre találjunk, amelyek egyedi kínálata fölülír minden addigi Domus- és Ikea-élményt.

Mifelénk, mint általában a kevésbé designtudatos népek körében, sajnos máig él az a felfogás, miszerint a design a kevesek luxusa, afféle urizálás és fényűzés, és semmi esetre sem a tárgyi környezet és ezzel együtt az emberi élet minőségének meghatározó tényezője, az eredendő vágy és törekvés az értelemteli, értéket sugárzó rend megteremtésére – vagyis minden ember számára alapvető szükséglet. A design fogalma, mint a tárgyi környezet alakító ereje, ma már elválaszthatatlanul összekapcsolódott azzal, ahogyan a társadalom, a kultúra és a környezet kölcsönösen egymásra hat, a formatervező pedig a személyes vágyak és kívánságok, illetve a közösség igényeinek értelmezőjévé vált, aki közvetlenül a fogyasztóval kommunikál. Ehhez a kommunikációhoz azonban két félre van szükség, a befogadó közeg nyitottsága és tudatos reflektálása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jobbító és fejlesztő törekvések valóban sikerrel járjanak.

Nem a vastag buksza hát a mércéje annak, ki mennyire vesz részt ebben a kommunikációban, hanem elsősorban önmagunk és környezetünk megbecsülése. Hogy milyen viszonyt alakítunk ki közvetlen anyagi és ennek kapcsán tágabb kulturális közegünkkel, közös felelősség, amelynek vállalása talán ott kezdődik, hogy a tárgyi környezet aktív és tudatos befogadójává és használójává válunk, azt az értékközvetítés és a kulturális kapcsolatteremtés eszközévé avatjuk. Induljunk hát el arra a belvárosi sétára, és fedezzük fel akár a szinte titokban dolgozó hazai formatervezők, akár a nagyobb nyilvánosság övezte külföldi designhálózatok kínálta lehetőségeket ennek a párbeszédnek az elindítására.

Kezdjük utunkat a VI. kerület egyik kevésbé fölkapott részén, a Paulay Ede utcában, ahol nemcsak a textilművészet hazai terepén kimagasló, de világviszonylatban is egyedülálló lakástextileket csodálhatunk meg, ha megállunk Brinkus Kata kirakata előtt. Ha pedig be is térünk az üzletbe, a textilművész, aki egyben önmaga menedzsere, üzletvezetője és eladója, személyesen kalauzol minket végig a különleges formapárnáktól az ágyneműkön és függönyökön át a szőnyegekig terjedő kínálaton, s avat be a legkülönfélébb technikák és anyagok, valamint az alkotói folyamat rejtelmeibe. A tervező keze alatt eddig ismeretlen formák és anyagkombinációk születnek gyapjúból, filcből, fából, LED-lámpából és Swarovski-kristályból, ráadásul Brinkus Kata egy egészen új ötlettel is gazdagította a textilművészetet: az immár iparjogvédelmi bejegyzés alatt álló, áramosított világító szőnyegekből, a sűrű gyapjú közül kikandikáló LED-lámpáknak, illetve világító fóliának hála, meleg fény árad szét. De hasonlóan izgalmas hatást keltenek a plasztikus, domború mintával ellátott darabok is, amelyek szinte simogatása várnak.

És ha már a lakberendezési design-cikkeknél tartunk, érdemes fölkeresni két méltán fölkapott külföldi üzletet is, méghozzá a formatervezés két nagy birodalmából, Skandináviából és Olaszországból. A nemrégen a Kecskeméti utcába költözött Innoshop elsősorban a klasszikus skandináv designt a legutolsó divathullámokkal ötvöző dán Innovation cég igazán merész és szellemes, mégis a legkülönbözőbb belső terekhez könnyen alkalmazkodó, többfunkciós kanapéinak köszönheti népszerűségét, amelyek ráadásul nem haladják meg árban a tömeggyártású ülőgarnitúrákat. De ha éppen nem tervezünk efféle beruházást, az Innoshop kínálata akkor is számos hasznos vagy teljesen haszontalan, ám annál szemrevalóbb kiegészítővel járulhat hozzá egy helyiség izgalmas hangulatához: vagyis van itt minden egyedi formatervezésű vázáktól, fogasoktól és kulcstartóktól színes üvegcsékig, falimatricákig vagy éppen retrós dísztárgyakig.
hirdetés

Az olasz design helyi képviselői közül pedig leginkább az immár klasszikusnak számító Kartell Shopot érdemes meglátogatni, amely nemcsak arról híres, hogy olyan világhírű tervezők munkáit forgalmazza, mint Philippe Starck, Antonio Citterio vagy Ron Arad, hanem arról is, hogy csaknem hatvanéves történelme folyamán, a műanyag népszerűsítésének nemes küldetésétől hajtva, szinte kizárólag szintetikus anyagokból készült termékekkel rukkolt elő. Ám ennek hallatán nem olcsó, egyszer használatos gyerekzsúr-szettekre kell gondolnunk, sőt. A Kartell József Attila utcai üzletében nyomban világossá válik a betérő előtt, hogy a nagy múltú olasz márka és a formatervezés nagyjai egy egészen más elképzelést képviselnek a műanyaggal kapcsolatban: a barokk-stílű, cirádás lámpák, a harsány színekben pompázó, félig áttetsző székek és gömb alakú lámpaburák, valamint az egyetlen összefüggő darabban kiöntött dohányzóasztalok vagy akár kétszemélyes kanapék meghökkentő vonalvezetésükkel és kivitelezési megoldásaikkal valóban egészen új fényben tüntetik fel a sokak áltat lebecsült anyagot, ahogy a fröccsöntő mesterséget is egyfajta művészi tevékenység szintjére emelik.

De természetesen nemcsak a lakberendezés terén áll módunkban az egyedi formatervezés oltárán áldozni, hiszen ha Budapest utcáin nem is sorakoznak úgy egymás után a fiatal divattervezők boltjai, mint például Londonban, Berlinben vagy Párizsban, nyitott szemmel járva hihetetlen kincslelőhelyekre bukkanhatunk. A Ráday utca kávézó- és étteremdömpingjének kellős közepén bújik meg például a csaknem két éve működő Nest Galéria, ahol Szilágyi Andrea, Párizsban tanult divattervező egyedi, kézzel készített cipői, táskái és egyéb kiegészítői gyönyörködtetik a vendégek szemét. Jellemző, hogy míg Szilágyi Andrea többek közt Japánban és Párizsban roppant népszerűségnek örvend, itthon mindössze egy szűk létszámú vevőkörrel számolhat. Ám a szecessziós jegyekben gazdag, merész, ámde nem extravagáns, erőteljes, mégis letisztultan nőies szín- és formavilágú cipők, bőrkesztyűk, táskák vagy pénztárcák akkor is megérnek egy látogatást, ha éppen nem tervezünk ruhaneműbe fektetni, mindössze egy kellemes városi séta keretében valami igazán szépet és értékeset szeretnénk látni. A Nest Galériában az ő munkáin kívül ráadásul a legsikeresebb ifjú magyar divattervezők, többek közt Nanushka, a Je Suis Belle és a Fight For Freedom ruhái is kaphatóak, így betérve ízelítőt is kaphatunk a hazai divatvilág aktualitásairól.

Ha pedig még ennél is alaposabban meg szeretnénk ismerkedni a magyar divattervezés mai állásával, kiemelkedő alakjaival és különböző hullámaival, októberben az Iparművészeti Múzeum Nyitott Ház programsorozata keretében kínálkozik erre kitűnő alkalom, amikor is a kortárs hazai divat kerül a fókuszba. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen szervezett látványos show-n október 9-én bemutatásra kerül Anh Tuan, Konsánszky Dóra, Nanushka, az Artista, a Je Suis Belle és a USE 2008-as őszi-téli kollekciója, a műsort követően pedig egy különleges tárlatvezetés során nyerhet a közönség bepillantást a MOME európai vándorkiállításának, a Taste MOMEnts-nek anyagába, amely között számos ruhamodell is szerepel.

Design-kukákkal a szebb jövőért!

A szelektív szemétgyűjtéshez hivatottak kedvet csinálni azok az egyedi tervezésű hulladékgyűjtők, amelyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és egy hulladékkezelő nonprofit vállalat, az Öko-Kord összefogásából születtek. A közösen kiírt design-pályázatra olyan művészi igénnyel megtervezett, ugyanakkor praktikus kukákat vártak, amelyeket talán lelkesebben használnak majd az emberek, mint hétköznapi, fantáziátlan külsejű társaikat. És még ha ez a gondolat lélektanilag nem is teljesen megalapozott, az biztos, hogy a szokatlan látványt nyújtó, művészileg is értékelhető kukák legalábbis fölhívják az emberek figyelmét a szelektív szemétgyűjtés lehetőségére, mindamellett a városképet is földobják, barátságosabbá varázsolják. A kuka-tervek az Öko-Kord jóvoltából testet öltöttek, és az októberi Design Héten Budapest-szerte kihelyezésre kerülnek. Addig is gyűjtsük a palackokat!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor