Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Aktuális témák, grandiózus látványú filmek az ATAFF egész estés versenyprogramjában
2023-09. szám

Háborús történetek, a tanári lét kérdései, izgalmas thrillerek és látványos kosztümös életrajzi drámák a szolnoki Alexandre Trauner Fesztivál felhozatalában.

Október 17. és 22. között ismét az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) programjában. A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában.
A háborús filmektől a politikai thrillereken át a szeszélyes románcokig különféle műfajokat felölelő idei ATAFF-lineup a lebilincselő történetek változatos tárházát kínálja, amelyek a hatalom, a szerelem és a hitelesség témáit kutatják. A szolnoki fesztiválon a legjobb látványtervezés díjáért induló 10 európai nagyjátékfilm nemcsak lenyűgöző narratívával, hanem fantasztikus látványvilággal is a moziszékbe ragasztja majd a nézőket. A történetek átélését a grandiózus történelmi helyszínek és különleges kortárs beállítások segítik. A díjat idén is rangos, nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda.

A fesztiválon lesz a magyar bemutatója Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjének, amely egy pedagógus történetét meséli el, aki felelősségteljesen végzi munkáját, míg egy nap egy szülő feljelentése miatt meg kell küzdenie a fullasztó rendszerrel.

Politikai thrillerrel kevert drámában játszik főszerepet Hajdu Szabolcs a Hatalom című filmben. A 2009-ben Szlovákiában lezajlott valós események által ihletett történet a hatalom rosszindulatú természetét emeli ki a karakterek érzelmeibe mélyedve. A szlovák-magyar-cseh film vadászbalesettel indul, de a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet.



Az Elszáradt füvekről című török film szintén egy tanárról szól, aki kötelező vidéki szolgálattól szabadulna. Amikor megvádolják diáklányok zaklatásáért, végleg elveszti a reményt, hogy áthelyezzék Isztambulba, ám egy kolléganőjének köszönhetően új perspektíva nyílik meg előtte. A bő háromórás, kifejezetten csehovi karaktervezérelt dráma vizuálisan lenyűgöző moziélmény, középpontjában egy kiábrándult és elégedetlen antihőssel szellemi és erkölcsi űrt tár fel, miközben megörökíti az anatóliai sztyeppét és lakóit.

A Berlinale versenyprogramjában bemutatkozó Ingeborg Bachmann – Utazás a sivatagba egy merész életrajzi film, amely az ötvenes években híressé vált osztrák költőnő Max Frisch svájci építész-íróval való viharos szerelmi kapcsolatát mutatja be. Egy személyes kihívásokkal teli élet – amelyben a fasizmussal való együttélés, a nők helyzetének témái jelennek meg – kínál magával ragadó és elgondolkodtató moziélményt.

A szerelem megrendítő átalakító erejéről szól a szeszélyes és magával ragadó bécsi romantikus film, a Csillagok a város alatt. Narratívájának lencséjén keresztül a szerelem olyan erőként jelenik meg, amely képes hegyeket elmozdítani, vagy akár felgyorsítani az évszakok váltakozását.

Moldovában a 90-es évek elején játszódó filmben Dima, a traktoros a seregbe jelentkezik, hogy a transznisztriai konfliktusövezet harcaiban vegyen részt. Csatlakozik hozzá egy afganisztáni háborús veterán. Egy nyugtalanító felfedezés abszurd kalanddá változtatja küldetésüket, ahol a főhős a körülötte lévők közöm­bös­ségével, kapzsiságával és ostobaságával szembesül. A Szén a San Sebastianban tartott világpremierjét követően itthon az ATAFF-on lesz először látható.
hirdetés


A világhírű Mia Wasikowska alakítja a tanárnőt a Club Zéró című filmben, aki tudatos táplálkozásra, végül pedig anorexiára neveli a diákjait. A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotása itthon a szolnoki fesztiválon lesz először látható. Az abszurd, hitchcocki thrillerjegyekkel fűszerezett szatíra merész és nyugtalanító narratíván keresztül tárja fel az evészavarok birodalmát egy brit bentlakásos iskola kontextusában.

A Bohém a 18. századi Olaszországba kalauzolja a nézőt, feltárva Josef Mysliveček magával ragadó életét, aki kora leghíresebb cseh zeneszerzője volt, és fényes karriert futott be. A film lenyűgöző jelme­zek­kel, korszakspecifikus részletek kíséretében egy lebilincselő időutazásra invitálja a közönséget, amelynek rendezése, díszlete és maszkja elnyerte 2023-ban Csehországban a legjobbaknak járó elismerést.

A Verseny című belga film a rangos Erzsébet Királynő komolyzenei verseny kulisszái mögé kalauzolja nézőit egy fiatal virtuóz zongoraművész társaságában, akinek gyerekkori démonaival kell megküzdenie. A történet a korlátok alóli felszabadulás témáit tárja fel, rezonál a mai fiatalokra, akik a kiemelkedő telje­sítmény miatti nyomást tapasztalhatják meg világszerte.

A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatták be az ukrán Pillangó látomást, amely itthon Szolnokon lesz először látható. A főhős, a 29 éves katona két hónap fogság után a frontvonalról hazatérve rájön, hogy terhes, miután felügyelője megerőszakolta. Sikerül-e túlélnie ezt a traumát? A film a háború egyénekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatja meg, miközben bizonyítja, hogy az ember milyen hajthatatlan tud lenni a viszontagságok ellenére.


Az Alexandre Trauner Fesztiválon a 10 játékfilm a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Részletes program: www.ataff.hu




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor