Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A KAFF összművészeti fesztivál – Legyen az animáció mindenkié!
2023-05. szám

Június 21-25. között rendezik meg az immár 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), amelyről Mikulás Ferenc fesztiváligazgatóval beszélgettünk.

Az első animációs szemlét 1985-ben szervezték meg Kecskeméten. A szemléből 1993-ban fesztivál lett, amely már a legfrissebb hazai alkotások mellett külföldi filmeket is bemutatott. Mi adta az ötletet, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény elindításába kezdjen?
M. F.: Elsősorban a kíváncsiság vezérelt, mikor elindítottuk a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált: szerettem volna lépést tartani az animációs világ fejlődésével. Miután rendszeresen jártam már akkoriban is külföldi fesztiválokra, azt gondoltam: nem olyan nagy ördöngösség egy ilyet megszervezni, és ha mi magunk csináljuk, „házhoz jön” a világ. Ezzel jót teszünk Kecskemét városának, a hazai kulturális életnek és a szakma növekedésének. Segítjük ezáltal a magyar animációs alkotókat, akik ezen a seregszemlén kétévente megmutathatják magukat, és közben nemzetközi kapcsolatokat is építhetünk, amik akár megrendelést is hozhatnak a Kecskemétfilmnek.

Nemzetközi szinten milyen a fesztivál megítélése?
M. F.: Büszkén mondhatom, hogy az immár negyvenéves rendezvényt a világ 10 legjelentősebb animációs fesztiválja között tartják számon. Mára több mint 500 hazai és külföldi alkotó és animációs szakember látogat el a KAFF-ra, így a szakma találkahelyévé is vált a fesztivál. Nekik konferenciát és szakmai programokat is tartunk, idén többek között a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a média és a gyerekek kapcsolatáról tart előadást.

1996 óta versenyt is indítanak a legfrissebb európai és magyar animációs filmeknek. Milyen az idei mezőny?
hirdetés

M.F.: 32 országból 420 alkotást neveztek be a 2023-as KAFF-ra. A magyar alkotások versenyére hat kategóriában – egész estés film, tv-speciál, rövidfilm, televíziós sorozat, alkalmazott animáció (reklám, szignál, előzetes, főcím, videóklip) és diákfilm – vártuk a munkákat, míg az európai filmek kategóriában egész estés filmek, tv-speciálok és televíziós sorozatok versenyeznek. Nyolc film jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecy-ban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Award Festivalon is díjat nyert alkotások is találhatók. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak gyerekeknek készülnek animációk, az idei egész estés verseny program legalább fele kifejezetten felnőtteknek szól. Az alkalmazott animációk pedig azt mutatják, hogy e műfaj által nem „csak” művészi alkotások születhetnek, hanem az animáció ismeretterjesztésre, sőt, tudományos munkák plasztikus illusztrálására is jól használható.

Idén június 21-25. között rendezik meg az immár 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. A vetítések mellett milyen programok színesítik még a kínálatot?
M. F.: A KAFF nevezhető összművészeti fesztiválnak, ahol nemcsak filmeket vetítünk, de többek között kiállításokon keresztül is beszélünk az animációról. A közönség ezáltal bepillanthat a Kojot négy lelke és a Toldi elkészültének folyamatába. Ezenkívül lesz egy kiállítás a magyar képregény történetének 150 évéről, de könyvbemutatókat is tartunk majd, többek között Orosz István legújabb írásába is először itt lehet majd belelapozni.

Hogyan látogatható a fesztivál?
M. F.: Kecskemét szülötte, Kodály azt mondta, hogy „legyen a zene mindenkié”. Az én hitvallásom pedig az, hogy „legyen az animáció mindenkié”. Ezért a KAFF minden programja ingyenesen látogatható. Három moziban folynak majd a vetítések öt napon át, emellett Kecskemét főterén, szabadtéren, óriás kivetítőn olyan filmek peregnek majd, mint Jankovics Marcell utolsó alkotása a Toldi, Petőfi születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan egyik legnagyobb klasszikusa, a János vitéz, a Madách-évfordulóhoz kötődően Az ember tragédiájából öt szín vagy a magyar animáció legendás alakja, Ternovszky Béla 80. születésnapja alkalmából a Macskafogó.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor