Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Fényfesztivál, képzőművészet, plázshangulat– Pécs kitesz magáért a nyáron!
2023-05. szám / Halász Kinga

Pécset nem véletlenül emlegetik mind a mai napig a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége és programkínálata kiemelkedik a többi város közül. Nyáron nemcsak a mediterrán
utcák, hanem olyan kiemelt rendezvények is ide csábítják a turistákat, mint a Zsolnay Fényfesztivál és az országban is egyedülálló képzőművészeti fesztivál, a LOKART. A részletekről a szervező Zsolnay Örök­ségkezelő NKft. ügyvezetője, Hummel Márk beszélt.

Mi lesz az idei nyár legvonzóbb eleme Pécsett?
H. M.: A LOKART nevű kortárs képzőművészeti fesztivál országosan is egyedülálló kezdeményezés. Kiállítások, zenei performanszok, szak­mai beszélgetések várják az érdeklődőket, díszvendégeink Pécs part­ner- és testvérvárosai lesznek, Aix-en-Provence, Lyon és Eszék. Már június elejétől lesznek olyan kiállítások, amelyek kapcsolódnak a fesztivál idei témájához, az illúzióhoz: ilyen a budapesti Illúziók Múzeumának utazó kiállítása az Interaktív Varázstérben, amellyel a fiatalokat is várjuk, és a Cipőfantáziák című kiállítás a Pécsi Galé­riában, amely a divat és művészet határait feszegeti. Június 21-25. között pedig a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai egészítik ki a rendezvényt. Célunk, hogy visszahelyezzük Pécset a korábbi kulturális fellegvár szerepébe, és erős kulturális decentrumként pozicionáljuk, elsősorban a vizuális művészetekre alapozva.

Lesz egy már jól ismert, nagyszabású program is, a Zsolnay Fényfesztivál.
H. M.: Így van, a Zsolnay Fényfesztivál a Dél-Dunántúl legnagyobb nyári, szabadtéri eseménye, 2022-ben 100 000 látogató kereste fel a rendezvényt, idén is hasonló látogatószámra és növekvő külföldi érdek­lő­désre számítunk. Még mindig ez az egyetlen fényfesztivál az országban, és idén is látványos fényinstallációkkal készülünk. A Kodály Központba érkezik például a Gaia, ami egy grandiózus, hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő földgömb, ami azt az érzetet kelti, mintha űrhajósként tekintenénk a bolygónkra. A nemzetközi fényfestőversenyünkre 31 országból érkeztek nevezések, érdekesség, hogy a tavalyi közönségdíjas spanyol csapat idén a Jakováli Hasszán Dzsámi kupoláját vetíti be a fesztivál során. A Széchenyi téri Dzsámin pedig egy hipnotikus erejű vetítés lesz, ami a NASA adatvizualizációján keresztül hívja fel a figyelmet a bolygónk pusztulására.
hirdetés

A nagy fesztiválokon kívül mivel készülnek még a nyárra?
H. M.: Újdonság a Zsolnay Kulturális Negyedben induló Zsolnay Plázs, ami szabadtéri mozivetítésekkel, koncertekkel, esti tematikus sétákkal és egy nyugágyas-koktélozós vendéglátóhellyel kínálja a felhőtlen nyáresti kikapcsolódás élményét. Örömmel látjuk az érdeklődő csoportokat, baráti társaságokat a Kortárs Senior múzeumpedagógiai programunkra, ami egyúttal kiváló csapatépítő is. De ne feledkezzünk el a Zsolnay Negyed állandó látnivalóiról sem, hiszen itt egy hatalmas kulturális és élménykomplexumról van szó, ahol az egész család jól érezheti magát. Szemkápráztató kiállításokon ismerhető meg a Zsolnayörökség, a tárlatok közül kiemelkedik a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciója, a több mint 700 kerámiaritkaságot bemutató, A Zsolnay Aranykora – Gyugyigyűjtemény című kiállítás. A Látvány­manufaktúrában a kulisszák mögé pillantva ismerhetjük meg a porcelángyártás folyamatát, míg a Rózsaszín Zsolnay kiállításon egy pink varázsvilágba léphetünk be. Ezen kívül természettudományos játékok, virtuális valóság, sőt, egy modern Planetárium is várja a látogatókat.

Ha a Zsolnay Negyedből a belváros felé veszi valaki az irányt, akkor ott mit ne hagyjon ki?
H. M.: Ajánlom a nyáron újranyíló Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráit, ami az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A IV. századi sírépítményeket a Föld alatti Pécs sétánkon a Pezsgőház alatti pincelabirintussal együtt is bejárhatják az érdeklődők. A belvárosi estékre javaslom a Hild Garden koncertjeit, ahol a kulturális élményeket finom borok egészítik ki. Pécs több napot is megér, ha pedig valaki autentikus környezetben szeretne megszállni, akkor a Zsolnay Negyed Vendégháza a legjobb választás!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor