Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 2., csütörtök
Zsigmond

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Fókuszban az emberi kapcsolatok a 2024-es Finn Filmnapokon
2024-01. szám

Február 14-18. között immár 13. alkalommal várja a skandináv mozikultúra rajongóit a Finn Filmnapok. A vetítéssorozat idén az emberi kapcsolatok témájára fókuszál – legyen az család­tagok, szomszédok, barátok vagy szerelmesek közötti viszony, vagy akár az ember és a természet közti kapcsolat.
­
A változatos programban Teemu Nikki és Aki Kaurismäki legfrissebb alkotása, két megindító dokumentumfilm és egy csokornyi rövidfilm is szerepel, amiket magyar és angol felirattal láthat a közönség. A fesztivál nyitófilmje, a Nagyinál – Tia Kouvo rendező első munkája – jelentős nemzetközi visszhangot keltett: elnyerte a Szöuli Nemzetközi Női Filmfesztivál és a lübecki Északi Filmnapok fődíját, valamint a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb elsőfilmes kategóriájának díjára is jelölték. A kritikák egyebek mellett a családi kapcsolatok és a finn lét őszinte, ám olykor meghatóan nyers ábrázolásáért dicsérték a filmet.
Teemu Nikki rendező A játékos, avagy a halál az élők problémája című alkotása szinte önálló műfaji kategóriát teremtett. A két évvel ezelőtti Finn Filmnapokon a rendező A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot című díjnyertes filmjét álló tapsviharral jutalmazta a közönség. A kiváló rendező új filmjének középpontjában a játékfüggőség és egy „agyatlan ember” áll. A filmnapok sokszínű programjában két olyan játékfilm – Aki Kaurismäki Hulló levelek és Selma Vilhunen Négy kicsi felnőtt című alkotása – is szerepel, amelynek főszereplői között a nemrég Golden Globe-díjra jelölt színésznőt, Alma Pöystit láthatjuk.
Az idei fesztivál rövidfilmválasztéka és dokumentumfilmes felhozatala is igen változatos: Suvi West Máhc­can – Hazatérés című, érzelmekkel teli filmjében a Finn Nemzeti Múzeum kulcsfontosságú műtárgyakat szolgáltat vissza Sápmi (a négy ország határait átszelő Számiföld) őslakóinak, a számi közösségnek. Juha Suonpää Hiúzokkal suttogó című dokumentumfilmje egy finn férfiról szól, akinek szenvedélye az eurázsiai hiúzok élete. A film gyönyörű, megható képet fest a természetről, illetve az ember és a vadon élő állatok kapcsolatáról.
A Finn Filmnapokon ezúttal sem lesz hiány különleges kísérőprogramokban: február 18-án a Hiúzokkal suttogó című dokumentumfilm vetítése előtt workshopot tartanak, ahol a látogatók a filmben látható hiúz­maszkokhoz hasonló álarcot készíthetnek maguknak. A FinnAgora finn filmes alkotókat és színészeket is meghívott Budapestre, hogy közönségtalálkozókon vegyenek részt, valamint panelbeszélgetések keretében osszák meg gondolataikat a filmekben feldolgozott témákról és a finn filmiparról.
A fesztivált a FinnAgora, a magyarországi Finn Intézet a Toldi Mozival, a Finn Mozgókép Alapítvánnyal (Suomen elokuvasäätiö) és a SzimplaFilmmel együttműködésben szervezi.
hirdetés


Részletek: www.finnagora.hu




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor