Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 6., hétfő
Ivett, Frida

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Madách Projekt 2023 – egyedülálló nemzetközi színházi produkció a Színház- és Filmművészeti Egyetemen
2023-05. szám

A Madách Projekt 2023 az év egyik legfontosabb nemzetközi felsőoktatási kulturális eseménye, mely alkalommal egy közös nagyprodukció keretében, négy kontinens tizenegy országának szín­mű­vészet szakos hallgatói bemutatják Madách Imre legismertebb alkotását, Az ember tragédiáját.
A produkció a Színházi Olimpia programjának részeként valósul meg.

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció valósul meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Madách Projekt 2023 a Színházi Olimpia egyik kiemelt programja, amely során tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeznek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét. A Vidnyánszky Attila által életre hívott projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adják majd elő saját anyanyelvükön, saját rendezésben, az általuk megálmodott díszletben.

A dráma tizenöt színe közül három – a második (A paradicsom), a harmadik és a tizenötödik szín (Pálmafás vidék) – Magyarországon marad, ezeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári színművész hallgatói adják elő. A Menny színt a lengyel Warszawska Szkola Filmowa, Egyiptomot az egyiptomi Academy of Arts, Athént a görög Drama School of the Athens Conservatoire, Rómát az olaszországi Centro Teatro Attivo, Konstantinápolyt a törökországi Istanbul Aydin University, Drama and Acting, a két Prága, valamint a Kietlen havas táj színt a romániai National University of Theatre and Film „Il Caragiale” egyetem, Párizst a franciaországi EICAR The International Film and Television School, Londont a brit The Liverpool Institute for Performing Arts, a Falansztert a georgiai Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia, az Űr színét a kanadai York University hallgatói viszik színpadra. A csoportok június elején érkeznek az országba, és az Eiffel Műhelyházban elkezdődnek a próbák.

A június 10-i hétvégén a nyitott Madách Szimpózium keretében az Eiffel Műhelyházban valamennyi részt vevő ország külön-külön bemutatja a rá vonatkozó színt, mely a hazai érdeklődők számára a kivételes színházi élmény mellett a közös gondolkodás, a műről zajló nyitott párbeszédbe való bekapcsolódás lehetőségét is kínálja. Az egyetemek által létrehozott produkciókat követően Vidnyánszky Attila egy műhely keretében egységes előadássá rendezi a diákok által kidolgozott színeket. A több mint kétszáz résztvevő közös munkájának gyümölcseként összeállt produkció bemutatója június 23-án lesz a Hajógyári-szigeten.

A projekt egy páratlan kulturális misszió, hiszen négy kontinens fiatal egyetemistái a magyar irodalom egyik remekművével, Madách emberiségkölteményével foglalkoznak hónapokon át, hogy saját színházi gondol­kodásmódjuk szerint, saját kultúrájuk szűrőjén át mutassák be azt a magyarországi közönség előtt, gazdagítva egyben a Madách-mű nemzetközi recepciótörténetét is.
hirdetés

A találkozás és a közös munka mind a hazai, mind a külföldi hallgatók számára életre szóló élményt jelent majd, a közönség pedig mindamellett, hogy az eddigieknél egy összetettebb perspektívából szemlélheti a művet, betekintést nyerhet a nemzetközi színházi felsőoktatás jelenébe is.

A Madách Projekt 2023 a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori működésének egyik legnagyobb szabású produkciója, mely az egyetem nemzetközi nyitását, a kapcsolatok és a szakmai lehetőségek folyamatos bővülését egyaránt jelzi.

A programokra az egyetem szeretettel várja a színház iránt érdeklődő nagyközönséget. Részletes információk hamarosan az egyetem honlapján, a www.szfe.hu címen olvashatók.

A szervező intézmény a programváltoztatás jogát fenntartja.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor