Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 6., hétfő
Ivett, Frida

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Időtlen értékek – a XXXI. Csángó Fesztivál Jászberényben
2023-07. szám

A hagyományőrzés egyik legszebb példájaként idén nyáron harmincegyedik alkalommal ren­dezik meg Jászberényben augusztus 8-13. között a kulturális, népművészeti értékekben rendkívül
gaz­dag, sokszínű Csángó Fesztivált, amelynek részleteiről Szűcs Gábor feszti­vál­i­gazgatót kérdeztük.

Nagyon rezgett a léc, hogy az idei évben meg­rendezésre kerül-e a Csán­gó Fesztivál. Ezt nemcsak a rendezőség és a közönség sajnálta volna, hanem emellett a fellépők is. Beszélnél erről kicsit? Miért is fon­tos a gyimesi, moldvai, erdélyi, felvidéki hagyományőrzőknek a jászbe­ré­nyi Csángó Fesztivál?
Sz. G.: Az idén harmincegyedik alkalommal – augusztus 8-13-ig – megrendezésre kerülő fesztivál volt a kilencvenes évek elején az első kapu Magyarországon, amely ily módon nyitott a határon túli magyar­ság felé. A moldvai és gyimesi csángó hagyományok jelenléte mellett erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyar hagyományőrző tán­co­sok, zenészek, énekesek érkeznek évről évre Jászberénybe, s mu­tat­ják be sokszínű, Európában e­gye­dül­ál­ló népművészeti értékeinket. Célunk, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, ese­tünk­ben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó em­be­reket minél szélesebb rétegnek bemutassuk. Feladatunk, hogy minél tovább sikerüljön megőrizniük kisebbségi létükben a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrájukat. Küldetésünk, hogy minél többen megismerjék a határainkon inneni és túli, autentikus magyar és eu­ró­pai kultúrákat, népművészeti értékeket. A Csángó Fesztivál felvállalva a különböző országok kisebbségeinek bemutatását, Európában egye­dülállóvá, gyönyörűen színessé varázsolja hazánkat, Jászberényt és annak térségét.

Mikor láthatjuk a csángó hagyományőrzőket a Csángó Fesztiválon?
Sz. G.: Itt lesznek augusztus 11-én estétől, az esti táncházakban már lehet velük találkozni. Egy nagyobb gála keretében, melynek Időtlen értékek a címe, augusztus 13-án 20.00 órától láthatjuk őket a Fő téri színpadon.

A Csángó Fesztiválon közel 50 program lesz. Miket emelnél ki a gazdag kínálatból?
Sz. G.: Az előbb említett gála nagyon fontos eleme a fesztiválnak, de itt lesz a Magyar Állami Népi Együttes „Kolozsvári piactéren” című előadásával, a Duna Művészegyüttes Héttorony című produkciójával, a Zagyva Banda, a Cimbaliband, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Khamoro Budapest Band, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei együttesek, a Tázló zenekar, a RitMusa zenekar, továbbá megannyi folklórműsor és népzenei koncert lesz látható-hallható.
hirdetés

A Csángó Fesztivál szervező csapata a Jászság Népi Együttes, amelynek te vagy a művészeti vezetője. Hogyan készül a csapat a nagyszabású eseményre?
Sz. G.: Mint minden évben, most is nagy lelkesedéssel, figyelemmel készül mint szervező a Jászság Népi Együttes társulata, és amellett hogy rendeznek, a továbbiakban színpadon is meg fognak mutatkozni több alkalommal a fesztivál ideje alatt.









vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor