Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 6., hétfő
Ivett, Frida

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Feszes ritmus a Játékszínben
2023-09. szám

A Menopauza tartja a rangját mint legkeresettebb produkció, ám újabb nagy dobásra készül a Játékszín, amely, ha jósolható, hasonló perspektíva elé néz. Kimerítő próbafolyamat zajlik az októberi bemutató előtt, ezúttal táncos előadást visznek színre.
Japánból kapták a jogot a Hölgyválasz című adaptációra. Bank Tamás igazgatóval beszélgettünk.

Masayuki Suo Hölgyválasz című filmjének hollywoodi adaptációja si­ker­film lett, színpadon azonban még soha sehol nem szerepelt.
B. T.: Így van, a Játékszín most világpremiert tart, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk az első színpadi változat. Régi tervemet valósítja meg egy nagyszerű csapat. Szente Vajk írta meg a magyar szö­veg­könyvet, ő rendezi. Állandó alkotótársa, Túri Lajos Péter szakér­telméről már meggyőződhettem, ami nemcsak a látványos táncko­reo­gráfiára, de a legmagasabb színvonalra is garancia.

És a szereposztás?
B. T.: Nemkülönben. Elöljáróban: nagyon komoly feladatot kaptak a színészek, meg kell tanulniuk jó néhány táncszámot különféle műfa­jokban. Kolovratnik Krisztián, Liptai Claudia, Csonka András, Lévay Viktória, Tóth Enikő, Varga Ádám, Barabás Kiss Zoltán és Szerednyey Béla játszik, a női főszereplő viszont fordított helyzetben van – ő klasszis táncos, viszont nem játszott még prózai szerepet: Molnár Andrea táncművész alakítja a tánciskola mesternőjét, ugyanakkor alkotóként is részt vesz a felké­szí­tésben, a latin és standard táncokat koreografálja. A zenei vezető Gulyás Levente.

Mit vár a bemutatótól?
B. T.: A Játékszín nagyon könnyű, épp ezért nehéz helyzetben is van, ami a produkciók sorsát illeti. Nagyon erős a nézői bázisunk, és azonnal döntenek. Ha valamit megszeretnek, képesek ötször, tízszer megnézni, és persze a legfőbb marketingeseink is a nézőink. Hírét viszik a saját színházi élményeiknek. Nem titkoltan szórakoztató színház vagyunk, hozzánk kikapcsolódni jönnek az emberek, és a jó kikap­cso­lódásért visszajárnak. Ezért játszunk egyedülállóan hatalmas szériákat, a repertoárunk legtöbb darabja túl van a száz, százötven vagy akár kétszázötven előadáson. Épp ezért nagyon komolyan vesszük a szóra­koz­tatást. A Menopauza nem megy csehovi magasságokba, de olyan gárda játssza, amely ebben a műfajban verhetetlen. A többi előadásunkban is jócskán felsorakoznak vígjáték-specialisták. Összegezve: mivel a Hölgyválaszt felkészült színházi szakemberek és művészek viszik színpadra, van okom abban bízni, hogy a közönség röpteti majd ezt a produkciót is. Sokat küzdöttünk a jogokért, és a felkészülésben – nem túlzok – verejtékes munka van. Október 7-én lesz a bemutató, és a száznegyvenezer zsűritag majd dönt a táncosainkról.
hirdetés

Hány bemutatót tartanak idén?
B. T.: A repertoár frissen tartásához legalább három bemutatót kell tartanunk egy évadban, ebből az objektív gazdasági szituáció ellenére sem engedhetünk. Egyelőre még csak az idei utolsó újdonságot említeném: Mohácsi István komédiáját, a Francia rúdugrást Crespo Rodrigo rendezi, decemberben lesz a bemutató. Sokszor hallom a közbeszédben, hogy kortárs szerzőktől ritkán tűznek ki darabot a színházak. A Játékszín igyekszik teret adni a kortárs alkotóknak, témáknak is, Szente Vajktól krimit is műsoron tar­tunk A dominógyilkosság címmel, és Masayuki Suo eredeti műve alapján ő írta színpadra a Hölgyválaszt is.

Van még egy zenére és mozgásra épülő produkciójuk.
B. T.: A Nagyvárosi fényekre gondol. Nem elegáns saját előadást fényezni, de ez esetben, azt hiszem, objektív kijelentést teszek, ha azt mondom: nemzetközi szinten is egyedülálló ez a filmadaptáció. Chaplin azonos című filmje a színpadon is fekete-fehér, akárcsak a vásznon, és ugyancsak néma, akár a filmen. Csak a mozgás, a gesztusok és a mimika a színész eszköztára, mindez zenére komponálva. Szente Vajk, Túri Lajos Péter és Gulyás Levente kivételes munkát végzett, a látványvilágról nem is beszélve. Ezt a produkciót beneveztük az eSzínház Fesztiválra idén. Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián, Kovács Gyopár, Gáspár Kata, Csonka András, Zsurzs Kati és Túri Lajos Péter elképesztően játszik, és online megint csak más látószögből nyújt egyedi élményt az előadás. Szeptember 22-től október 1-ig érdemes rákeresni a fesztiválon.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor