Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 6., hétfő
Ivett, Frida

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Veszprémi Petőfi Színház több mint Színház!
2023-12. szám

A Veszprémi Petőfi Színház 1961 óta várja saját társulatával közönségét. Alaptevékenységén túl kie­melkedő a társadalmi szerepvállalása, segítő kezdeményezései, jótékony ügyekhez történő
csat­lakozása. 2018 óta egyedülálló kezdeményezésként létrehozott – Veszprém városának kiemelt fesztiváljaival – a Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljával és a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivállal emeli fényét Veszprém kulturális életének. A teátrum életébe Kellerné Egresi Zsu­zsan­na kreatív menedzser-igazgatóhelyettes vezeti be az olvasókat.

Miben más a Veszprémi Petőfi Színház működése, mint egy átlagos me­gye­székhelyen működő színházé?
K.-né E. Zs.: Sok helyről kapjuk a visszajelzést, hogy többek vagyunk, mint egy színház. Ez azért is van, mert számunkra nagyon fontos és élénk a társadalmi szerepvállalásunk! Minden helyzetben közösségben a közönséggel! szlogenünk jelentéstartalma már számos alkalommal beigazolódott. A pandémiában egyedüli színházként közel 180 alka­lom­mal mentünk lakókörnyezetekbe, terekre, utcákra, iskolák, óvodák udvarára, minden helyzetben tartottuk nézőinkkel az élő kapcsolatot, melyet a legfontosabbnak vélünk. A hetedik éves Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja is azt bizonyítja, hogy a hitem, amelyet már évtizedek óta állítok és amely mentén dolgozom, az igaz: a színháznak gyógyító ereje van, képes mentálisan erősíteni az ember lelkét színházi előadásokkal, tematikusan válogatott rendezvényekkel, szakmai programokkal. Ez az egyik fő missziónk, amely szorosan kapcsolódik tanulmányaim egyikéhez, és mentálhigiénés szakemberként elmondhatom, hogy a színház az egyik legerősebb terepe tud lenni a lélekgyógyításnak! Számos jótékony ügy mellé állunk oda, és büszkék vagyunk, hogy – a veszprémi AutiSpektrum Egyesület segítségével – elindítottuk az Autizmusbarát Intézmény „minősítést”.
hirdetés

Hitüket, missziójukat miként építik be az évad összeállításába?
K.-né E. Zs.: Évadunk összeállítása során – a műfaji sokszínűség, népszínházi kínálat mellett – kiemelt szempont, hogy kortárs magyar írók műveit bemutatva egy-egy, sokakat érintő problémát körüljárva, majd előadás után közösen feldolgozva terápiaként szolgáljunk közönségünknek. Erre kiváló példa a nárcizmust bemutató Árva szörny című pszichodráma vagy a bullying témakörét feldolgozó A hatodik szék című előadás. Nagyszínházi kínálatainkban is törekszünk arra, hogy mindig legyen olyan előadás, amely gyakori kihívást mutat be, mint például Az apa című keserves bohózat, A mindenség elmélete című színmű, az Esőember című dráma vagy a 2023/24-es évadunk Happy Ending című zenés színműje. A veszprémi nézők számára fontos és igényelt, hogy a zenés műfaj is magas színvonalon jelenjen meg évadról évadra kínálatunkban. Kiemelten kezeljük a hungarikum műfajt, a magyar virtust felvonultató operettet, amelynek művelését, létjogosultságát operettbemutatóink és a minden júniusban megrendezésre kerülő, hetedik éves Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál bizonyítja. Előadásaink, programjaink összeállítása során a gyermek- és ifjúsági közönségünk is kiemelt szerepet kap, ahogy az ifjúságnevelés is. 2021-ben indult útjára – az Európa Kulturális Fővárosa program közreműködésével – PetőfIfiAkadémiánk, melynek idén szeptemberben második évfolyama indult el. Hisszük, hogy élményt adni és kapni a legnagyobb ajándék, így a két ünnep között idén is színes kínálattal, adventi műsorokkal készülünk, lehetőséget biztosítva mindenki számára a feltöltődésre. Színházunk névadója, Petőfi Sándor szellemisége, elkötelezettsége, ki­tar­tása és tenni akarása mindennapjainkba beépült, ez vezérel minket. A PETŐFI 200 év tiszteletére kitaláltam a Minden napra egy Petőfi programot, amelynek célja, hogy – egy éven keresztül – mindenkinek megadjuk a lehetőséget egy Petőfi-vers elszavalására, felolvasására, így emlékezve meg a költőről, munkásságáról, hazaszeretetéről. Büszkék és nagyon boldogok vagyunk, hogy a nézőszámunk rendkívül magas, minden eddigit felülmúlt! Napi szinten – ünnepnapokon is – telt házakkal játszunk, és a nézők ver­sen­genek a jegyekért!


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor