Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minőség és sokszínűség
2013-05. szám / Szepesi Krisztina

Tizenharmadik alkalommal indul útjára a Pécsi Országos Színházi Találkozó, melyet bár érték anyagi elvonások, a programokon ez egyáltalán nem látszik. Stenczer Béla, a fesztivál ügyvezetője úgy véli, a minőség és a sokszínűség megmaradt, hiszen a versenyprogramon túl
rengeteg koncert, kiállítás és más színházi előadás lesz látható június 6–15 között.

A 25 millió forinttal csökkent támogatás mennyire érinti érzékenyen a POSzT-ot?
S. B.: Megpróbáltuk pótolni a hiányt szponzorációval, de nyilván a cégek is nehéz időket élnek, így ez sem könnyű. Igyekeztük tehát úgy elosztani a kevesebb pénzt, hogy a program szerkezete ne sérüljön. És mivel előttünk lesz két másik fesztivál Pécsett, amiknek érezhető lesz a hatásuk a vásárlóerőre, nagy kockázatot nem vállaltunk a programok összeállításánál. Kevesebb a versenyprogram is ebben az évben, de inkább más területeken próbáltunk spórolni.

A versenyprogram előadásai az előző évekhez hasonlóan ugyanúgy többször láthatók majd?
S. B.: Néhány produkció technikai okok miatt csak egyszer kerül színpadra, néhány színház művészi okokból sem vállal egy nap két előadást, ami nehézséget jelent, hiszen 9 napra 12 előadásból kell programot szerkeszteni. Az előadások egyébként a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és a Kamaraszínházban láthatók egy kivétellel. A zalaegerszegi Színésznők ugyanis a Zsolnay Negyedben, a Janus Egyetemi Színházban kerül színre.

A kiemelt, populáris programok idén is a Kodály Központban lesznek.
S. B.: Varnus Xavér a mi állócsillagunk, aki eddig mind a 12 fesztiválon fellépett óriási közönségsikerrel. Ezúttal Lajkó Félixszel fog Bachot improvizálni június 8-án, ami igazi különlegesség lesz, de óriási érdeklődés van Kern András Pesten születtem című szcenírozott koncertjére is június 11-én. Ami igazi unikum, az a Tajvani Nemzeti Guo Guang Opera társulata, amely egy tradicionális pekingi operát, a Majomkirályt mutatja be. Ilyet nagyon ritkán lehet látni Magyarországon, és nagy öröm, hogy a POSzT megkapta a lehetőséget, hogy megmutassa ezt a fesztivál közönségének. A társulat bejárta már az egész kontinenst, de ami külön kuriózum, hogy a tajvani együttes még Pekingben is felléphetett.
hirdetés

Az OFF-program sem szűkült?
S. B.: A nehézségek ellenére nem. Gazdag lesz a program ebben az évben is, bár a tavalyival szemben most kevesebb produkcióval, hiszen a túlkínálat is tanulságos volt számunkra. A lényeg, hogy a minőség és a sokszínűség megmarad. A teljesség igénye nélkül: a Sétatéren minden este színészzenekarok koncerteznek, a Bóbita Bábszínházban Kulka János ad koncertet, az E78-ban és a Janus Egyetemi Színházban pedig alternatív együttesek, egyetemista, főiskolás előadások lesznek naponta többször. Ezen kívül lesz diákszínjátszó fesztivál szabadtéri happeninggel a Zsolnay Ginkgo udvarában, a Művészetek Házában pedig önálló esteket láthat a közönség. Lesz egy orosz-magyar színészválogatott labdarúgó-mérkőzés, és az itt tartózkodó orosz kollégák egy vidám estet is adnak majd, amely nyelvi nehézségeket sem fog okozni senkinek. Szintén a Művészetek Házában lesz Béres Ilona önálló estje, Rátóti Zoltán koncertje, valamint – a Nyílt Fórum keretében – felolvasó-színházi előadások. A nemzetiségi színházakat a Pécsi Horvát Színházban tekintheti meg a publikum, valamint Szacsvay László új estje is látható lesz Benedek Miklós rendezésében. Lesz jelmeztörténeti kiállításunk is Szerep és gazdája címmel, a Művészetek Házában Gobbi Hildára emlékezünk egy fotókiállítással, a Pécsi Galériában pedig Látványtér 2013 címmel díszlet- és jelmeztervezők évados gyűjteményes kiállítása várja az érdeklődőket. A Király utcában ünnepi könyvudvar lesz különböző csalafintaságokkal, a Jókai téren pedig minden délutántól késő estig bábosok, utcaszínházasok és kiskoncertek lesznek. Két előadás erejéig visszamegyünk a Dantéba is nosztalgiázni. Megkaptuk ugyanis a püspök úrtól a lehetőséget, hogy Zsótér Sándor két színművészetis rendezését, a Hamletet és Peer Gyntöt ott mutathatjuk be, délután a kertben. Weöres Sándor centenáriumára kiállítással és egy városi „kultúrával” emlékezünk „Weöres Sándor nyomában” címmel. Színjátszókkal, zenészekkel és jeles pécsi költőkkel – köztük Bertók Lászlóval – járjuk majd be azokat a helyeket a Tettyétől egészen a sétatérig, ahol Weöres lakott, dolgozott, fröccsözött.

A megnyitóra mivel készülnek?
S. B.: A megnyitón sor kerül a Kaszás Attila-díj átadására, ünnepélyes keretek között, kicsit for­ma­bontóan, rövid műsorral, a Palatinus Hotel Bartók termében. A díjátadót követően a társaság egy ekhós szekérrel a színháztérre vonul, ahol megnyitjuk a POSzT-ot a nagyközönség előtt is. Bízom benne, hogy a színházi szakma és a közönség is mindennap talál izgalmas, kedvére való programot.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor