Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Őszi turnéra indul az EDDA musical, A KÖR
Külvárosi mese Miskolcról
2013-08. szám / K. H.

Nyár elején mutatták be az EDDA musicalt, A KÖR-t a RAM Colosseumban, amelyről Pintér Tibort, a Szigetszentmiklósi Sziget Színház vezetőjét kérdeztük.

Hogyan fogadta a musicalt a közönség?
P. T.: Óriási lelkesedés kísérte a 9 előadást, és bevallom, ekkora sikerben még soha életemben nem volt részem. A rock műfaj, a rockzene rajongói és a színházunkat kedvelő közönség összeolvadva, euforikus tapsviharban tört ki az utolsó szám után. Majd a végén, amikor Pataky Attila is megjelent, már a színpadról sem akart leengedni minket az egyébként konszolidált színházi közönség.

Miért pont EDDA- musical?
P. T.: Mint később kiderült, Pataky Attila és én is 3 évvel ezelőtt – egymástól teljesen függetlenül – megálmodtuk az EDDA musicalt, sőt, témáját és a darab üzenetét tekintve is nagyon hasonlóan gondolkodtunk. De ez csak akkor derült ki, amikor kb. egy éve véletlenszerűen összefutottunk egy cukrászdában, ahol Attila a fiával kávézott éppen, én pedig az akkor alakuló új Nemzeti Lovas Színházam jövőjéről tárgyaltam Kollár Lászlóval, a Bikali Élménybirtok tulajdonosával. Akkor ott spontán megkérdeztem Attilától, nem lenne-e kedve egy musicalt csinálni az EDDA legszebb dalaiból, mire válaszként a kezembe nyomott egy szövegkönyvet, amelynek az volt a címe: EDDA musical – A KÖR. Pataky Attila már korábban több színházzal is tárgyalt a musical sorsáról, de ezek a tárgyalások nem zárultak sikerrel. Nagyon örült, hogy a Szigetszentmiklósi Sziget Színház fiatal és lendületes csapatában végre megtalálta a musical valódi gazdáját.

Hogyan lehet bemutatni egy több évtizedes rockegyüttes életét egy musicalben?
P. T.: A receptúra adott volt, hiszen a világ legnépszerűbb rockegyütteseinek munkáit általában feldolgozzák musical formájában. Lásd ABBA, Queen, Beatles musicalek. Ezek után nem volt kérdés, hogy az EDDA mint Magyarország legnépszerűbb rockegyüttese megérdemli, hogy munkássága musical formájában is arcot öltsön. A biztos sikerhez egy fantasztikus szövegkönyvíró, Oravecz János csodálatos, 21. századi, szerelmes drámája, Gömöry Zsolt zeneszerző legismertebb EDDA-slágerei és Pataky Attila dalszövegíró szinte az egész ország számára ismert dalszövegei adták a kulcsot. A történet egyébként nem konkrétan az EDDA együttes életét dolgozza fel, de egy fiatal, kezdő rockzenész életének sikereit és nehézségeit mutatja meg. A történet egy külvárosi mese, ahol főhősünk egy szerelmi csalódás miatt elindul a nagyvilágba, abban bízva, hogy megtalálja, amit keres: az igazi szerelmet, a sikert és a boldogságot. De nemcsak jó barátok, hanem „rosszak” is keresztezik útját.

A próbákon segítették-e a munkájukat az EDDA tagjai?
P. T.: A próbák fantasztikusak voltak, bár nagyon kemény munka folyt 3 hónapon át. A társulat teljesen átszellemült, azt figyeltem meg, hogy civilben is mindenki bőrcuccokat visel. Nagyon sokat köszönhetünk Gömöry Zsoltnak és Oravecz Jánosnak, akik folyamatosan részt vettek a próbákon, segítették munkánkat, sőt, még werkfilmet is forgattak, megörökítve ezt a csodálatos próbafolyamatot. Pataky Attila pedig az összpróbák egyikén könnyes szemmel közölte, hogy mi voltunk a legjobb választás a musical létrehozásához.

A Sziget Színház fiatal társulata már nagyon sok bemutatón túl van. Mikor alapította a színházat?
P. T.: A Szigetszentmiklósi Sziget Színházat 11 évvel ezelőtt alapítottam, ahol akkor kezdtem vezetni egy musicalstúdiót. A társulat azóta járja az országot darabjaival, és mára már évi 150 tájelőadást játszik az ország számos művelődési házában és szabadtéri színpadán. Produkcióinkat fiatal társulatunk mellett kiváló vendégművészek főszereplésével mutatjuk be, így például A KÖR esetében Tunyogi Bernadett, Koós Réka, Makrai Pál és Tóth Attila csatlakozott hozzánk. Az elmúlt 10 évben több mint 2000 előadást tudhatunk maguk mögött. Küldetésünk a minőségi szórakoztatás, könnyeket és mosolyt csalva nézőink arcára és lelkébe.
hirdetés

Az EDDA musical nyár eleji sikere adta az őszi turné ötletét?
P. T.: Igen, de alapvetően is sportcsarnokturnét szerettünk volna szervezni, mert szerettük volna minél több emberhez eljuttatni a musicalt. Bár nagyon szívesen megyünk kőszínházakba is vele, de mivel a darab nagy díszletet és komoly technikai apparátust igényel, kisebb helyekre sajnos az eredeti formájában nem tudnánk elvinni.

Lehet valaki próféta a hazájában? Vajon hogyan fogadja a miskolci közönség a musicalt?
P. T.: Miskolc kiemelten fontos része a turnénak, éppen ezért szerettünk volna egy elegánsabb környezetet biztosítani a musicalnek, ezért a többi várossal ellentétben itt a Miskolci Nemzeti Színházban láthatja a közönség.

Önt sokan lovas színészként ismerik az országban. A lovak kimaradtak az EDDA musicalből, de gondolom, az Ön életében most is jelentős szerepet játszanak.
P. T.: Igen, év elején eljöttem a komáromi Magyar Lovas Színházból, és megalapítottam a Nemzeti Lovas Színházat, amely nyáron a bikali Puchner Élménybirtokon játszotta 8 héten keresztül a Mátyás, az igazságos című új magyar családi rockoperát, és nem titok, hogy a tulajdonos, Kollár László 5 éves terveiben folyamatos együttműködés szerepel a Nemzeti Lovas Színházzal. Csodálatos a helyszín, profi a közönségszervezés, négycsillagos a vendéglátás Bikalon, és mint kiderült fantasztikus, színházszerető a közönség. Minden előadáson ezren tapsoltak állva.

Alkotó ember, producer, rendező, szövegíró, színész, két társulat vezetője. Mi ad erőt a mindennapokban?
P. T.: A családom: a kisfiam és a feleségem, akik mindig maximálisan mögöttem állnak. Feleségem, Bea nemcsak a színházunk menedzsereként, hanem odaadó társként is mindenben segíti a munkámat. A kisfiam, Máté pedig rajong mindenért, amit csinálok, sőt, sok előadásunkban szerepel is, Janka lányom pedig szintén igyekszik minden darabunkban részt venni táncosként. Természetesen a közönség egyre nagyobb és egyre megtisztelőbb szeretete is állandó erőforrás!




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor