Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Vannak még csodák
2013-11. szám / Pavlovics Ágota

Egyéves születésnapját ünnepelte október 30-án az új Játékszín. A Németh Kristóf vezette magánszínház egy cseppet csikorogva indult, de aztán ötödik sebességbe kapcsolt. Estéről estére megtelnek a széksorok, mi több, némely előadásukra nem lehet jegyet szerezni. A teátrum produkciós igazgatóját, Bank Tamást az első évadról, valamint további terveikről faggattuk.

Amikor a színház megnyitása előtt beszélgettünk, tele voltak remek tervekkel, ám nem látszott tisztán, miből fogják tudni működtetni a színházat.
B. T.: A saját pénzünkből indítottuk el a színházat, és erősen bíztunk abban, hogy művészi terveink mellett üzleti tervünk is életképes lesz. Szerencsére így történt. Rengeteget dolgozunk, de jól vagyunk, és jó hangulatban töltjük itt napjaink túlnyomó részét. Az elmúlt egy évben a színház megújult, megvalósítottuk szakmai programunkat, meg­men­tet­tük a repertoár nagy részét, önálló felnőtt és gyerekbemutatókat tar­tot­tunk, vendégjátékokat szerveztünk. Maximum 300 néző befogadására alkalmas színháztermünkben 2012 novembere óta 122 előadás volt, ezekre 40 000 néző váltott jegyet. Közel 100 munkahelyet tartottunk meg, illetve teremtettünk, amit komoly eredménynek tekintek. Ami pe­dig a finanszírozást illeti a jegybevétel, valamint az ezzel szorosan összefüggő társasági nyereségadó (tao) mellett, az EMMI kulturális államtitkárságával folytatott tárgyalásaink eredményeként további be­ru­há­zá­sokra (új pódiumszínpad, korszerűsítések az épületben), valamint a színház működtetésére idén 63,4 millió forintos állami támogatást kapunk. Utóbbi összeg töredéke a régi Játékszín támogatásának, de mi ennek is örülünk.

A közönség megtölti a színházat, szereti az új Játékszínt, az itt fellépő művészeket. Úgy tűnik, sikerült megtalálniuk a nézők számára is vonzó, ugyanakkor az önök művészeti terveivel rokon repertoárt.
B. T.: Indulásunk óta célunk, hogy minőségi, ugyanakkor szórakoztató színházi programokat csináljunk. Az idei évadban repertoáron maradt az Acélmagnóliák, A hölgy fecseg és nyomoz, a Jutalomjáték, Az utolsó hősszerelmes, valamint Vámos Miklós Kész regény című est-sorozata. A gyerekeket a Süsü, a sárkány kalandjaival és a Talamba Ütőegyüttes műsoraival várjuk. Beköltözött hozzánk a Beugró. Októberben mutattuk be Gálvölgyi János rendezésében Marc Camoletti Hatan pizsamában című si­ker­da­rab­ját. Ami pedig a nálunk játszó művészeket illeti, büszkék vagyunk arra, hogy ettől az évadtól csatlakozott hozzánk Andai Györgyi, Pásztor Erzsi, Vándor Éva, Oroszlán Szonja, Pikali Gerda, Benedek Miklós, Józsa Imre, Szirtes Balázs, Csizmadia Gergely és Tóth Máté.

A Nemzeti Színházban tavasszal bemutatott Bányavirág – amelynek marosvásárhelyi előadása a 2011/2012-es évadban elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadásnak járó fődíját – szintén a Játékszínben látható. Utóbbi tényre nem sokan fogadtak volna a márciusi premiert követően.
B. T.: A Bányavirág Székely Csaba trilógiájának első része, huszonvalahány előadás után kerül le a Nemzeti Színház programjáról, és számos meglepetést generált. Nálunk a korábbinál sokkal kisebb térbe került, ahol a színészek kapcsolata a közönséggel intimebb, jobban látszik minden gesztus, mozdulat. A két főszereplőtől, Stohl Andrástól és László Zsolttól tudjuk, hogy a Nemzetiben sem volt ekkora sikere a darabnak, mint nálunk. Elképesztő, hogy mennyire szeretik a nézők. Álló ovációval honorálják a produkciót. Mondanom sem kell, mekkora öröm számunkra ez a siker, ráadásul a drámában szereplő művészek azt mondják, nekik is csak ritkán adatik meg, hogy a nézők ilyen határozottan adnak hangot tetszésüknek. A Bányavirág tele van fekete humorral, a nézők sokat nevetnek az előadáson. Székely Csaba darabja telitalálat, nem is tudunk jegyet adni már a januári előadásokra sem.
hirdetés

November végén és decemberben is lesz bemutatójuk, a premiereken kívül mi mindennel rukkolnak elő az év utolsó hónapjában?
B. T.: November 29-én Sas Tamás rendezi Jean Cocteau: Emberi hang című művét. Utóbbi a Játékszín By Night programsorozatának első előadása. A téma egy szakítás története, amit egy nő – akit Fantoly Nikolett játszik – mond el. A Kronos Quartet, Steve Reich és John Cage zenéje szól, a színpadon egy nő, egy telefon meg egy ágy van mindössze. November végén, december elején reményeink szerint nyitunk egy kis klubot Művészbejáró Club & Bistro néven. Terveink szerint a Művészbejáróban kizárólag különleges finomságokat lehet majd kapni, a szó minden értelmében. A Pódiumszínpadon különleges színházi élményeket, mellé pedig kézműves ételeket, italokat. Ebben a barátságos színházi klubban reggel 10-től késő estiig várjuk régi és új nézőinket. Decemberben Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiáját Korcsmáros György állítja színpadra. A bemutató 14-én lesz, és erre szokták mondani, hogy a szereposztás parádés, a nyolc nőt Hernádi Judit, Lévay Viktória, Erdélyi Tímea, Oroszlán Szonja, Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati, Andai Györgyi és Horváth Lili alakítja. Az év utolsó eseménye is tartogat egy kis csavart, pluszt. Szilveszterkor két előadást is játszunk, a Hatan pizsamában lesz műsoron. Csonka András elfoglaltsága miatt erre az egy napra Németh Kristóf veszi át a szerepét a darabban.

Ugye tudja, hogy tehetség ide, kitartás oda, kisebb csoda, amit itt Önök elértek?
B. T.: Igen, szerintem nem is kicsi, ez egy egészen nagy csoda.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor