Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Új brandet kell építeni
2013-12. szám / N. N.

Bán Teodóra tíz éve vezetője a fővárosi tulajdonú Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-nek, amelyhez a Budapesti Nyári Fesztivál s annak két nyári színháza, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad tartozik. Ám szeptember 11-i kinevezése óta már a Tavaszi és Őszi Fesztivált szervező Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vezetésére is
megbízást kapott. A kulturális tartalom mellett a főváros turizmusának képviselete is az irányítása alá tartozik. A két egymást erősítő profil, a kultúra és a turisztika találkozása egy vezetésben számos előnyös lehetőség kialakítására, konstruktív feladatok kidolgozására ad le­he­tőséget.
Már tavaly tavasszal felmerült, hogy a Szabad Tér Színházat össze­vonják a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivállal, valamint a fővárosi tulajdonú Budapesti Turisztikai Desztináció Menedzsment Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel. Ön akkor azt mondta, hogy az ötlet ugyan jó, de hogy egy vezetés alá tartozzanak a különböző profilok, nehezen ke­zel­he­tő helyzetet idézhet elő. Most mégis a teljes vezetés az ön kezébe kerül.
B. T.: 2012-ben megtörtént az egyesítés Vitézy Zsófia vezetésével, de a Szabad Tér Színház és így a Budapesti Nyári Fesztivál továbbra is megtarthatta önállóságát. Kezdetektől támogattam és jó ötletnek tartottam a tervet, hiszen egyre erősebb az elvárás a Budapest-branddel szemben a kultúra és a turisztika találkozásának tekintetében. A Budapesti Nyári Fesztivál az összeolvadásból történt kimaradását az eltérő szervezeti konstrukció, a kezelésében álló két színház működtetése indokolja. A nyári színházak üzemelése és profilja is eltérő. A nagy kiállítású, látványos bemutatóknak, produkcióknak a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont, ahol operákat, musicaleket, táncelőadásokat láthat a közönség. A Városmajori Színpadon elsősorban prózai, zenés színházi és gyerekelőadásokat, valamint koncerteket tartunk. Tavaly a Margitszigeten három operát mutattunk be önerőből, így többek közt Erkel István királyát Nagy Viktor rendezésében, Kentaur díszletével, az MR Szimfonikusokkal, s új rendezésben játszottuk a Pillangókisasszonyt, melyben Rost Andrea debütált. A két céget külön-külön menedzsmenttel abszolút tudom külön kezelni, és bár mind­ket­tőnek más a feladatköre, mégis ily módon megférnek és eredményesek egy vezetés mellett.

Azzal, hogy a budapesti nagy fesztiválok irányításában feladatot kapott, gondolom, van ráhatása és elképzelése is a főváros egész éves kulturális arculatára, illetve arculatáról.
B. T.: A külföldi és az országon belüli pozíciók tekintetében is jelentős az elvárás irányunkban. Évek óta nagyon jó csapattal dolgozom a Szabad Tér Színházban és szeptembertől már a szervező Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központban is, de természetesen nem kizárható, hogy a vezető ízlése tükröződjön és az ő álmai valósuljanak meg az általa képviselt színházakban, játszóhelyeken, az érzékeny reagálást igénylő koncepciókban. De nem csak a szellemi értékek közvetítése és gyarapítása fontos számomra, másként is szükségesnek gondolom az építkezést: fontos a környezetünk, a színházaink épületének mint közösségi helyszínnek a komfortja, hogy méltón fogadhassuk a művészeket és a közönséget is. Jövő nyáron érkezik a második fázisához a Margitszigeti Szabadtéri Színpad felújítása. Az idei szezon kezdetére fejeződött be az első periódus, ami a színpad teljes felújítását jelentette, monumentális lát­vány­te­tő­vel és szcenikai felszereléssel, valamint a Víztorony és a közönségforgalmi rész rekonstrukcióját. Nem könnyű feladat, nagy kihívás a művészeti vezetés mellett koordinálni a beruházást, de a nemzetközi viszonylatban is páratlan eredmény igazi örömet jelent nekem és a közönség számára is.

A vezetése alatt álló színházak és a fesztivál látványos fejlődésének, sikerének köszönhető tehát a kinevezés?
B. T.: Szerintem egészen biztosan így van. Valószínűleg balettművészként nem lelt volna rám a lehetőség, hogy ilyen komoly kihívásnak megfeleljek. A rám bízott vagy általam megtalált feladatok és szolgálatok irányíthatták a városvezetés figyelmét a munkámra. Sok esetben kell kiállnom és nem egyszer heroikus küzdelmet folytatnom, meggyőzve a feladat megvalósítása érdekében a döntéshozókat. Soha nem magamat képviseltem és helyeztem előtérbe, hanem mindig a cél és a megoldáshoz vezető lépések fontosak számomra. Igaz, soha nem kaptam akkora muníciót, hogy elszálljak vele, de az igazsághoz tartozik, hogy ez az utóbbi évben változott, és mindezt most a margitszigeti nagyszínpad beruházása koronázza meg.

A Nyári Fesztiválnak van egy kialakult arculata, ahogy az Őszinek és a Tavaszinak is. Ezek némileg egy vágányra kerülnek, vagy el lehet különíteni őket továbbra is?
B. T.: A már említett nyári szabadtéri színházakban zajló Nyári Fesztivál saját önálló produkciókat állít ki. A Tavaszi és az Őszi Fesztivál programja a tradíció szerint az évszakokra építve – és ezen időszak alatt ünneplőbe, fesztiválhangulatba öltöztetve a várost –, a kultúrát szolgáltató legjelentősebb intézmények közreműködésével zajlik. A Tavaszi Fesztivál célja a klasszikus hagyományok és értékek közvetítése újracsomagoltan, míg az Őszi – már Café Budapest néven – a kortárs művészeteket és a progresszív műfajokat részesíteti előnyben. Ami a közös mindhárom fesztivál küldetésében, hogy a legigényesebb formában és előadókkal reprezentálja a magyar kulturális életet itthon és külföld felé, valamint hogy programkínálatával minden korosztály felé nyisson. Tehát a Tavaszi Fesztiválnak kell elmozdulnia kicsit az Őszi irányába, vagyis nyitottabbá kell válni minden művészeti ág és korosztály felé.

Hogyan lehet a turisztikát és a fesztiválokat összehangolni?
B. T.: Új brandet kell építeni. E kettő – mármint a turisztika és a kultúra – szétválaszthatatlan, hiszen az egyik adja el a másikat. Szeretném a Budapest Kártyát például á la carte-tá tenni, amibe egy külföldön élő ember az interneten keresztül bármilyen programokat összeválogathat ízlése szerint. De éppolyan fontos, hogy jól működjenek a városnéző buszok, hogy a Margitszigetre, a szabadtéri színházba tömegközlekedéssel és hajóval lehessen érkezni, hogy rendben legyenek a szolgáltatások, szép legyen a város, a Duna-part – nemcsak a turistáknak, de mindannyiunknak, akik itt élünk ebben a csodálatos városban. Úgy gondolom, a főváros egyetlen turisztikai cégének vezetőjeként ezeket a célkitűzéseket és persze sok más fontos feladatot kell feltérképeznem, összehangolnom, képviselnem. Bízom benne, hogy kiépülnek a fővárosi cégek közötti együttműködések és a szükséges támogatások is hozzá lesznek rendelve a megoldást hozó feladatokhoz.
hirdetés

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nek a fesztiválok megújításához további támogatási források is rendelkezésére állnak.
B. T.: Nem az összeg az, ami megváltoztatja a dolgokat, hanem a cél, a szándék, amellyel – a nemzetközi helyzethez igazodva – jó előre tervezhetjük a fesztiválok programját. Így a legnagyobb, a világ ope­ra­szín­pa­dain és koncerttermeiben is fellépő művészek képviselik műfajukat a játszóhelyeken, ráirányítva a figyelmet impozáns kulturális intézményeinkre, értékeinkre, Budapestre, az országra.

A Tavaszi Fesztivál programját és koncepcióját már szeptemberben elkezdték kidolgozni. Miben látható a megújulás?
B. T.: A 2014-es még nem lesz teljesen friss és új, de már az új koncepció mentén működik, ami igazán látványosan a 2014-es őszi Café Budapesten jelenik meg először. A korábbi évektől kissé eltérve, a fesztivállátogatók, a közönség igényére reagálva célunk a nyitás, minden tekintetben. Számos alternatív és szabadtéri helyszínen is lesznek programok, vagyis az egész városban szeretnénk fesztiválhangulatot teremteni. Az újdonságok, a bemutatók, a hagyományos események mellett fontos, hogy a fesztivál jelenléte, hangulata az egész városon érezhető legyen. Ami már most tudható, hogy érkezik a szentpétervári Boris Eifman Ballet Dante-előadásával, lesz egy kortársopera-világpremierünk Larry Coryelltől a Háború és béke alapján, jön a BBC Filharmonikusok a Kongresszusi Központba, Erwin Schrott, a világhírű basszbariton a Vígszínházban lép fel, a Thália Színház pedig a Kincsem musical bemutatójára készül.

Most a Tavasziról beszélünk, de nyakunkon a Nyári is.
B. T.: A Margitszigeten két igazi, a hazai és külföldi közönséget is csábító nagyopera, a Carmen és az Aida kerül színre, de látható lesz a My Fair Lady, s lesznek koprodukcióban készülő előadások, bemutatók. Júniusban háromnapos, nagyon izgalmas, fiatalos Shakespeare Fesztivált szervezünk, a szabadtéri színpad környezetében található Szent Margit-kolostorromok, a Víztorony, a kerengő és több különleges helyszín bevonásával, a drámaíró születésének 450. évfordulójára. Stílszerűen a világhíres Globe Színház társulatát hívtuk meg a Hamlettel, és készül Bereményi Shakespeare királynője, a rendhagyó előadás létrehozásában együttműködve más művészeti intézményekkel, színházakkal. Zajlik a válogatás a városmajori Színházi Szemle előadásainak kiválasztásában, és további bemutatók létrehozását is tervezzük. Vagyis viszonylag jól állunk a programok összeállításával a Budapesti Nyári Fesztivál tekintetében is. Eközben megnyitottuk a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárt és a Városháza parkban az Advent Budapesten – Téli Kulturális Fesztivál rendezvénysorozatot, amely színházzal, koncertekkel, gyermekprogramokkal várja a vendégeket Budapest ezen alkalomra kialakított legimpozánsabb fényligetében, az ország legnagyobb, 10 méter átmérőjű adventi koszorújával. December 22-én, advent utolsó vasárnapján az összetartozást, szeretetet, békét jelképező szertartásra várunk mindenkit, hogy a fehér gyertyákat egybeöntve, ünnepélyes keretek között költözhessen be a fény a városba és a szívünkbe.

Ennyi feladat irányítására valóban elegendő egyetlen ember?
B. T.: Ennek működőképesnek kell lennie, hiszen sok ambiciózus és tehetséges ember vesz körül mindkét munkahelyemen. Megfogalmaztuk azokat az értékeket, melyek mentén haladunk, és jó együtt dolgozni azon célok érdekében, melyek örömet szerezhetnek sok-sok embernek.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor