Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Transzparens munka, feszes tempó és persze sok-sok csoda
2014-04. szám / Pavlovics Ágota

Az Operaház megbízott főzeneigazgatója a szezon kezdete óta Halász Péter. A karmester Aachenből jött haza, ahol mások mellett a nevéhez kapcsolható Händel-ciklust dirigálta. Április elején volt az Alcina című opera premierje, és máris új bemutatóra készül. Májusban Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operáját vezényli az Operaházban. Halász Péter főzeneigazgatóval a két premier között beszélgettünk.

… ahogyan ma is visz a képzeletem-agyam,
valahányszor párologtat-emel
a kép, mint karmestert a pálca, mely
fuvolát zendít s kürtöt s hegedűt!

Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben

Most érkezett haza Aachenből, milyen volt az Alcina fogadtatása?
H. P.: Jó kritikákat kapott az előadás. Fiatal, jó hangi állapotban lévő énekesekkel dolgoztam, senki nem lógott ki. A hangszerek is kiválóak voltak, a régi hangszerek, például natúrkürtök, barokk oboák is sokat segítettek abban, hogy sikerült intim zenei nyelvezetet kialakítanunk. Händel jó pszichológus, mély érzelmekről beszél, és gyakran fájdalmas sebekre is tapint. Sokat tanultam a közös munka során. A cselekményt a rendező a hatvanas évekbe helyezte, a főhősnő által elhagyott szeretők ebben a rendezésben nem válnak kővé, hanem a drogok, az alkohol és szexjátékok rabjai lesznek. Az olykor naturális ábrázolást is jól fogadta a közönség, az opera végén – nincs erre jó magyar kifejezés – standing ovation méltatta a produkciót.

Idén Richard Strauss művészete előtt tiszteleg a világ. Az árnyék nélküli asszony című művét a Strauss150 Fesztivál jegyében Ön vezényli májusban a Magyar Állami Operaházban. A művet szokták misztikus játéknak, filozófiai költeménynek, lélektani alkotásnak nevezni. Ön mit gondol róla?
H. P.: Sokféle értelmezésre ad lehetőséget a mű, hiszen tele van szimbólumokkal. Számos kérdést feszeget, amelyek a rendezőt, Szikora Jánost és engem is foglalkoztatnak. Mi tesz valakit emberré? Mit jelent anyának lenni? Megszerezni viszonylag könnyű valakit, de hogyan lehet megtartani? Mit jelent az együttérzés és felelősségvállalás a gyakorlatban? A mai világban, amikor a klasszikus családi struktúrák erősen megbomlottak, fontos ezekre a kérdésekre válaszokat keresni. Ezt az operát sokan tartják Richard Strauss főművének, zeneileg is többféle világ találkozik benne. Az Elektra disszonáns világát is idézi, de van benne sok megkapóan dallamos muzsika is, és az Ariadné kamarazenei világa is megjelenik. A Magyar Állami Operaház zenekari árkában annyi zenész ül majd, mint még soha. Az emberi és nem emberi világok bemutatása során a szerző kamarazenei és nagyzenekari hangzást is igényel. Izgat, hogy lehet ezt a hiperintelligens, gazdag partitúrát dinamikusan, plasztikusan megszólaltatni. A május 25-i premier egyben magyarországi bemutató is. A zenekarral már voltak szólampróbáim. Közösen és szólamonként is készülünk. Ehhez a különleges operához a magyar Strauss-énekesek színe-java fogja legjobb tudását adni.
hirdetés

Amikor tavaly beszélgettünk, éppen elfoglalta a posztját, hogyan látja most a zenekar helyzetét?
H. P.: Remek muzsikusok alkotják a zenekart, az ország zenészeinek krémjéből sokan játszanak nálunk. Azok, akik vendégként vezényeltek, imádják a zenekart, rendkívül jó véleménnyel vannak a mu­zsi­kusainkról. Úgy érzem, hogy strukturálisan és zeneileg is megyünk előre. Célom a koncentrált és átlátható munka. Egy európai uniós főváros kiemelkedő intézményéhez méltó, magas színvonalú munkára törekszem. Arra is, hogy ne legyenek „A” és „B” előadások, vagy színvonalasak az Operaházban és gyengébbek az Erkel Színházban. Mindkét helyen egyformán magas minőséget kell produkálnunk. Sok próbajátékot tartunk, hiszen megnövekedett az igény, az Erkel Színház megnyitásával kb. kétszáz állandóra szerződtetett zenekari tagunk lesz. Fontosnak tartom, hogy új impulzusokat kapjunk, ne főjünk a saját levünkben. Az évad, a repertoár és a produkciók felépítése is koncentráltabb lesz. A művészi színvonal javítása érdekében blokkrendszerre váltunk, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a karmester vezényli végig a blokkot. Az énekesek sem változnak, kettős szereposztásnál egy blokkban egy énekes lép fel.

Ki mindenki veszi kezébe az Operaházban és az Erkel Színházban a karmesteri pálcát jövőre?
H. P.: A következő évadban az olyan ismert és nagyszerű hazai karmesterlegendák mellett, mint Kovács János, Medveczky Ádám, Vásáry Tamás, Pál Tamás, kiváló nemzetközi gárda vezényli majd előadásainkat. A névsor hosszú, csak pár közülük: Pinchas Steinberg, Maurizio Benini, Christian Badea, Paolo Carignani, Carlo Montanaro, Graeme Jenkins, Antoni Wit, John Axelrod. Örömömre dobogóra áll a külföldön dolgozó, nemzetközileg elismert Káli Gábor és Madaras Gergely is, mindketten rendkívül fiatalok.

Milyen lesz a következő évad? Mi mindennek örülhetnek majd az operarajongók?
H. P.: Nagyon gazdag és színes lesz az évad. Túlzás nélkül, kiemelkedő lesz a 2014/15-ös szezon. A nyitópremier Pietro Mascagni: Parasztbecsület és Leoncavallo: Bajazzók című operája lesz, Georges Delnon rendezésében, Pinchas Steinberg vezényletével. Az évad különlegességének ígérkezik, hogy a világhírű cseh rendező, Jirí Menzel színpadra állítja Mozart Cosí fan tutte című vígoperáját, a bemutató október 10-én lesz, az előadást én fogom vezényelni. A produkcióban a fiatal magyar operaénekesek legjobbjainak örülhet majd a közönség. Mielőtt Richard Wagner tetralógiája felújításának nekiállnánk, Weber: A bűvös vadász című operáját láthatja majd a publikum Zsótér Sándor rendezésében. Vagyis nem Richard Strausstól és a késő romantikától haladunk visszafele Wagner felé, hanem a korai romantika felől közelítünk. A Ring első darabja A Rajna kincse lesz, az operát M. Tóth Géza állítja színpadra. Ami a Wagner-műveket illeti, zeneileg transzparens, talán a korábbiaknál kevésbé bombasztikusan megformált előadásokra készülünk. Az említetteken kívül is sok más, izgalmas, színvonalas premierrel és repertoár-előadással várjuk a tisztelt nézőket.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor