Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Belakjuk az egész várost tánccal
2014-05. szám / Szepesi Krisztina

2014-ben június 16–22. között 10. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált Győrben. Kiss János, a Győri Balett igazgatója mesél arról, mekkora sikere van a fesztiválnak, milyen új­don­sá­gok­kal készülnek ebben az évben, és mivel ünneplik a társulat fennállásának 35. évfordulóját.

2012 óta az eddig kétévenkénti fesztivált évenkéntire módosították, ami a jelenlegi helyzetben érdekes, hiszen köztudomású a társulatok tá­mo­ga­tott­ságának visszaesése és az ebből fakadó kilátástalanság.
K. J.: Nagyon nagy boldogság számunkra, hogy a város igénye volt, ne csak kétévente rendezzük meg a fesztivált. És valóban, csak az anya­gi okok akadályozhatták volna meg, hogy ez megvalósuljon. Sze­ren­csénk­re a város is mellénk állt a támogatás tekintetében és pá­lyáz­tunk is, amitől a fesztivál mostanra olyannyira megizmosodott, hogy már külföldiek is szeretnének fellépni nálunk. Néhány külföldi társulat be is mutatkozik, főként határon túli együttesek lépnek fel. A meg­ú­ju­lás ezúttal az új helyszínekben mutatkozik meg. Ezzel még szélesebb közönségréteghez jut majd el a tánc, hiszen a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán és a Kisfaludy Termen kívül a színház előtt zenés pódium lesz, és a Széchenyi téren is lesz színpad, vagyis jóformán belakjuk az egész várost tánccal ebben az egy hétben. A néptánc, a balett és a kortárs tánc egyaránt képviselteti magát, és én forszíroztam, hogy a színházi tánckaroknak is biztosítsunk fellépési lehetőséget, hiszen ők vannak a legjobban kizsigerelve, de ők is kapják a legkevesebb elismerést. Ezért a tavalyihoz hasonlóan lesz megint egy színházi tánckarok napja, melyre Tihanyi Ákos készít közös koreográfiát száz táncosnak. Ez azért is fontos, mert a táncosok egész évben alig találkoznak, ám ez alatt az egy hét alatt mindenki együtt lehet.

A Győri Balett két produkcióval is készül a fesztiválra.
K. J.: Az egyik a Game, egy nagyon izgalmas kortárs előadás, amelyet a Chicagói Balettet megjárt Katona Zoltán koreografál négy táncosra, s melyet épp ezért Gustavo Ramirez stílusa itat majd át, akit már ismerhet a magyar közönség, hiszen ő készítette nekünk a Gaudí balettet. Velekei László pedig, aki az együttes művészeti asszisztense, negyedik alkalommal koreografál nálunk. A két évvel ezelőtt nagy sikert aratott Tetőtánc után ismét a Rába Hotel belső terét és folyosóit táncolják majd be a táncosok az ő rendezésében.

A külföldi táncosok mellett lesz még nemzetközi jelenlét a fesztiválon.
K. J.: Fontos, hogy benne legyünk a nemzetközi vérkeringésben, és nagyon örülök annak is, hogy az együttes rengeteget utazik. Ezeket a kapcsolatokat használjuk fel arra, hogy szakírók érkezzenek hozzánk Franciaországból, Németországból és Bécsből, de menedzserek is jönnek többek közt az Egyesült Államokból. Egy hét alatt megismerkedhetnek a magyar együttesekkel, társulatvezetőkkel, ami nagyon jó kapcsolatteremtési lehetőség mindannyiunknak, hiszen ebből a jövőben több külföldi meghívás is megvalósulhat.
hirdetés

Győr lakossága valóban annyira nyitott a tánc minden formájára, mint a külföldi közönség?
K. J.: E zalatt a 35 év alatt felnőtt egy táncot szerető közönség, amelynek a legfontosabb a minőség, bármilyen műfajról legyen is szó. A közönséget pedig nem lehet átverni, vagyis nincs szükség másra, mint igényes, magas színvonalú táncelőadásokra. Így megfér egymás mellett a fesztiválon az ExperiDance és a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Tünet Együttes és a Nemzeti Balett szólistái vagy éppen a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Állami Népi Együttes.

És bár a 35 nem kerek szám, azért ha egy táncegyüttes éveit nézzük, van ok az ünneplésre.
K. J.: Én vagyok az együttes legrégebbi bútordarabja, és elmondhatom, hogy 35 év alatt mindig ugyanazon a lépcsőn felmenni ugyanabba a balett-terembe, őrületes élmény. Erre az ünnepi alkalomra készül a Generációk című est, mert generációk nőttek fel itt mint táncosok és mint táncszerető közönség. Az est programja, a Carmina Burana és a Bolero pedig két olyan emblematikus mű, ami még az alapításunk idejére vezethető vissza. Markó Iván, aki a két előadás koreográfusa volt, távozásakor ezeket letiltotta, ezért és a zene tisztelete okán terveztem azt, hogy gondoljuk újra a Bolerót Lukács András koreográfussal, a Carmina Buranát pedig Vámos Györggyel, akit a világ Youri Vamosként ismer. Így egy fiatal és egy érett koreográfus megközelítésében láthatjuk majd ezeket a darabokat, melyek reményeim szerint valódi táncünnepet teremtenek majd.

Mint a Táncművészeti Bizottság elnöke és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület elnökségi tagja, mit gondol, hogyan teremthetjük meg a lehetőséget arra, hogy újabb generációk nőhessenek fel a magyar táncon?
K. J.: A mi felelősségünk ez, táncosoké, társulatvezetőké. Tőlem a fesztivál kapcsán többen kérdezték, meg vagyok-e őrülve, hogy idehívom a városba a konkurenciát. De szó sincs erről, hiszen fontos a mindennapi megmérettetés, hogy inspiráljuk egymást. Ha nem tudunk ebben a kicsi szakmában egymásért kiállni, tisztelni és becsülni egymást, akkor valóban nagy veszélynek vagyunk kitéve. Bízom benne, hogy a zeneművészekhez hasonlóan, akiknél éppolyan nagy a konkurenciaharc, mint nálunk, mégis erősen össze tudnak zárni, ha stratégiai kérdésekről van szó, mi is képesek leszünk erre, mert akkor nagyon szép jövője lehet a magyar táncos szakmának.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor